למגפת הקורונה, שמקורה בשנת 2019, היו השפעות מרחיקות לכת על הכלכלה העולמית. יוון, לעומת זאת, יצאה בת מזל יחסית, הודות לתגובה מהירה של ממשלתה ולצעדים יעילים שבלמו בהצלחה את התפשטות הנגיף, והבדילו אותה ממדינות אירופיות אחרות. בבחינת ההשלכות על שוק הנדלן היווני והזדמנויות השקעה, ניתן לצפות בהקלות להשפעה הכלכלית הרחבה יותר. עם זאת, היקף ההשפעות הללו מתמתן על ידי צעדי הפיצוי הפרואקטיביים של הממשלה שמטרתם למתן את ההשלכות על השקעות בנכסים.
השקעה בנכסים למגורים
קשה להשיג בנייני מגורים חדשים ביוון בגלל ההאטה הכלכלית האחרונה שעצרה את הבנייה. ככל הנראה ייתכנו עיכובים ככל שהפרויקטים המתמשכים יימשכו. קונים בינלאומיים, לעומת זאת, נוטים להעדיף מבנים עכשוויים כי הם אכלסו בקלות. ערכם של נכסים ישנים עשוי לרדת וחדלות פירעון של הלוואות עשויה לנבוע מירידה נוספת בשיעור התעסוקה. עלויות הנדל”ן נותרו הוגנות בסך הכל, אפילו עם עלייה מינורית בשנת 2017. בפרט, כאשר הבעלים הפרטיים מוכנים למכור מתחת לשווי השוק בשל דרישות פיננסיות דוחקות, מצבים אופורטוניסטיים עשויים להתרחש. על מנת לנווט בשוק הנדל”ן היווני, חובה על משקיעים בינלאומיים לשים לב להזדמנות מבטיחה זו.
השקעות נדל”ן מסחרי
מנגד, חל שינוי ניכר במבנים מסחריים, במיוחד במקרה של בתי מסחר ומפעלים, שהיו המושפעים ביותר מנוהלי הסגר. חלק מהאנשים לעולם לא יוכלו לחזור ל”נורמליות” שהייתה לפני המגפה. חוסר ודאות זה מביא לירידה צפויה בדמי השכירות ובמשרות הפנויות, שיש להם השפעות שליליות.שינויים בהתנהגות הצרכנים נגרמו גם בעקבות ההשבתה, עם עלייה ניכרת במסחר המקוון ובעסקאות. במהלך תקופה זו, אפילו קשישים – שבעבר נטו פחות לקנות באינטרנט – הסתגלו כשהבינו עד כמה קניות מקוונות יכולות להיות נוחות ומאובטחות. לפיכך, לנטייה הגוברת של צרכנים לקניות וירטואליות עשויה להיות השפעה ארוכת טווח על מוסדות קמעונאיים פיזיים.
השקעה בנכסי משרדים
ביוון, יש מחסור ניכר בשטחי משרדים מודרניים מכיוון שהחששות לגבי ביקוש עתידי החליפו את הרצון שלפני המגפה. מכיוון שעבודה מרחוק הופכת נוחה יותר ויותר, העלייה במסחר באינטרנט מעלה את השאלה האם משרדים גדולים באמת נחוצים. יישום החובה של “עבודה מהבית” בתוך הסגר הוכיח את יתרונותיו וביסס אותו כסטנדרט החדש עבור אנשים רבים. ייתכן שערכי הנכסים בערים וביבשת יוון יהיו שונים, גם אם ערים קטנות יותר לא ירגישו את השינוי הזה באותה עוצמה מכיוון שמשקיעים זרים נוטים להתרכז בערים הגדולות.
טרנספורמציה דיגיטלית
המעבר המהיר לדיגיטציה היה אחד ההתאמות הבולטות שנעשו בשוק הנדל”ן היווני במהלך המגפה. פלטפורמות נדל”ן וחברות נדל”ן הבינו בשלב מוקדם שהן צריכות להשתמש בטכנולוגיה כדי להישאר בעסקים.סיורי בית וירטואליים ורישומי נכסים מקוונים הפכו במהירות לסטנדרט החדש. מתווכי נדל”ן היו רגילים לקיים צפיות מקוונות ולקיים פגישות עם לקוחות באמצעות ועידות וידאו. המעבר לדיגיטל סייע לא רק לשמור על פעילות עסקים במהלך הסגרים, אלא גם הרחיב את השוק בכך שאפשר לקונים זרים לחקור נכסים יווניים באופן וירטואלי.
שינוי העדפות הקונה
בשוק הנדל”ן היווני, טעמי הקונים הושפעו מהמגפה. סגרים שהותירו אנשים בבתיהם העניקו משמעות חדשה לרעיון הבית. כתוצאה מכך, חלה עלייה בביקוש לבתים גדולים ומרווחים יותר, במיוחד אלה עם מרפסות או גינות.העדפות הלקוחות השתנו כתוצאה מהמעבר לעבודה מרחוק. הצורך במשרדים ביתיים ייעודיים גדל ככל שיותר אנשים בחרו לעבוד מהבית, מה שבתורו הגביר את הביקוש לנכסים עם התצורות הנכונות.
תיירות השוק הנדלן היווני
כשבתי המלון נפתחו מחדש, הם עבדו קשה כדי לפצות על אובדן ההכנסות למרות הסגרים הממושכים. חלקם אפילו הצליחו להגיע לשובר שוויון ושרדו, אבל לאחרים היו תוצאות פחות מוצלחות. תנאים טובים עשויים להיות מוצעים לאנשים שרוצים למכור, אשר תהיה הזדמנות מפתה עבור משקיעים בחו”ל.האטרקטיביות של רכישת בית נופש ביוון מלווה באפשרות להוצאות גבוהות יותר. יוון היא יעד נופש מוביל, הידוע במימיו הצלולים, הנוף המדהים ומזג האוויר הנעים. היא מציגה את עצמה כבחירה המובילה עבור נכסים להשכרה לטווח קצר לאחר שהייתה בין המדינות הבטוחות ביותר לנסוע אליהן במהלך הקיץ יוצא הדופן של 2020. כצפוי, ערכם של נכסי הנופש צפוי להישאר יציב ובמצבים מסוימים אף לעלות.
השפעה על שוק השכירות
גם שוק השכירות ביוון התמודד עם שיבושים משמעותיים בעקבות המגפה. עם עצירת התיירות והגבלות הנסיעה, יחידות נופש לטווח קצר חוו ירידה חדה בביקוש.בעלי נכסים רבים שהסתמכו בעבר על שכירות לטווח קצר, למשל באמצעות פלטפורמות כמו Airbnb, עברו להשכרה לטווח ארוך כדי לשמור על זרם הכנסה קבוע. זה הוביל לזמינות מוגברת של נכסים להשכרה לטווח ארוך, אשר בתורו השפיע על מחירי השכירות באזורים מסוימים.
נדל”ן לוגיסטי – הזדמנות חדשה
הנוף של הנדל”ן הלוגיסטי מסתמן כמבטיח ביותר, מגמה שלא רק הואצה על ידי המגיפה אלא מושרשת בגל הקיים מראש במסחר האלקטרוני ובהעדפות הצרכנים המתפתחות. ביקוש זה התעצם עם הכפלת הסחר המקוון ביוון לאחרונה, תוך הדגשת הצורך בהרחבת שטחי הלוגיסטיקה כדי לעמוד בדרישות המתפתחות כראוי. המסלול המסלים של המסחר האלקטרוני מדגיש את הצורך במרכזים לוגיסטיים הממוקמים אסטרטגית, במיוחד בפאתי הערים הגדולות. זה מציג הזדמנות משכנעת למשקיעים המעוניינים לנצל את השוק המתפתח ולנצל את הביקוש הגובר לנדל”ן לוגיסטי.
מסקנה
מגפת הקורונה אמנם הטילה צל על כלכלת המדינה, אך שוק הנדל”ן ביוון צפוי להתאוששות מהירה. תנודות ערך הנכסים צפויות להיות קצרות מועד, עם שיפור משמעותי צפוי בשנה הבאה. למרות ירידות משמעותיות במחירי הנדל”ן במהלך המיתון, ההערכה היא כי כל ירידה נוספת לא תרד מתחת לרמות שנראו לפני מספר שנים. בעלי נכסים יוונים הם נושא ונותן קשוח, איתן בסירובם למכור מתחת לערך הנכס.